Czuję, że surowa kuchnia coraz bardziej wkrada się i rozgaszcza wśród społeczeństwa. Jej pozytywny wpływ nie tylko na nasze życie i zdrowie, ale i na planetę jest coraz bardziej doceniany. Wielu lekarzy uważa, że jedzenie jest lekarstwem, a naukowcy udowadniają, że konsumowanie żywych pokarmów może zapobiegać i odwracać chroniczne choroby. Gdybyśmy wszyscy przeszli na roślinną dietę, moglibyśmy ocalić planetę przed wszystkimi zagrożeniami. Dosłownie.
Ja odkryłam już miłość do surowego jedzenia i podaję Ci 7 powodów, abyś i Ty mógł zakochać się w surowej diecie.
1. Lepsze trawienie
Gotowane jedzenie, czyli zabite jedzenie łatwo jest przedawkować. Dlaczego? Jedzenie to nie posiada praktycznie witamin i enzymów. Gdy poczujemy dyskomfort, dawno już jesteśmy przejedzeni. Układ pokarmowy zapycha się, co powoduje powolne trawienie, wzdęcia i zmęczenie. Żywe pokarmy nie da się przedawkować, ponieważ pełne są najróżniejszych składników odżywczych i ciało wie kiedy ma ich dosyć. Dodatkową zaletą jest to, że możemy jeść ile chcesz, nie musimy liczyć kalorii, a efekty będą dostrzegalne gołym okiem.
2. Najlepsza domowa apteka
Własna, naturalna, domowa apteczka, to spiżarnia lub lodówka pełna warzyw i owoców. Żywe rośliny posiadają tzw. wzorce, które wizualnie odzwierciedlają organ ciała lub jego fizjologiczną funkcję. Pokazują nam tym, która część ciała skorzysta dzięki danej roślinie.
Czy wiesz, że….
Orzech włoski wskazuje na mózg. Rzeczywiście orzech włoski pomaga rozwijać blisko 40 neuroprzekaźników w mózgu.
Papryka i pomidor wskazują na serce. Po przekrojeniu widzimy cztery komory, tak jak w sercu.
Burak wskazuje na krew. Sok z buraka ma podobną konsystencję do krwi i brudzi jak krew.
Marchew wskazuje na oko. Jej okrągły przekrój wygląda jak gałka oczna.
Jeśli przychodzą Ci na myśl inne znaczenia uzdrawiające roślin, proszę podziel się tym w komentarzu.
3. Niesamowicie smaczne
Galeria smaków jaką znajdziemy w surowych daniach niejedną osobę powali na kolana. Era słupków marchewki zginęła bezpowrotnie. Teraz możemy delektować się smakami surowych ciast, babeczek, surowymi wrapami, pizzami, surowymi lodami, przepyszną czekoladą, wyśmienitymi zupami i sałatkami. Najfajniejsze jest to, że kubki smakowe, po jakimś czasie, nie będą już lubiły gotowanych posiłków.
4. Łatwe w przygotowaniu
Bo w tym stylu życia chodzi o podstawy, oczyszczenie, uproszczenie i powrót do natury. Jest wiele przepisów na proste witariańskie dania. Kilka z nich opisałam tutaj.
5. Mnóstwo energii
Wspaniale jest czuć się świetnie i mieć dużo energii w ciągu dnia. A to wszystko dają witarianom enzymy zawarte w surowym jedzeniu. I tu wspomnę, że o enzymach zazwyczaj się nie mówi. Ponieważ gotowanie niszczy 100% enzymów i powoduje, że ciało zużywa do 90% swojej energii na trawienie takiego jedzenia. Wtedy nie ma już energii na samouzdrawianie. Żywe jedzenie dobrze wpływa na nasz organizm, a on odwdzięcza się naprawdę, ogromnymi pokładami energii.
6. Mnóstwo szczęśliwości
Poprzez chrupanie świeżych surowych warzyw wszystko jest szczęśliwsze. Szczęka poprzez chrupanie świeżych warzyw czy owoców wysyła sygnały do mózgu, ten wytwarza hormon szczęścia, zwany serotoniną.
7. Silniejsza intuicja
Zwierzęta czują zbliżającą się śmierć, podczas której cierpią. Zjadając mięso nasze ciało otrzymuje niekorzystne pole energetyczne, niekorzystną częstotliwość związaną z rzezią zwierząt. Ta zła adrenalina zwierząt obniża naszą intuicję, zaśmieca pole energetyczne.
Dziękuję Ci, że doczytałeś do końca. Będę wdzięczna za udostępnienie oraz każdy komentarz, który po sobie zostawisz. Bądźmy w kontakcie Ewa 🙂