Słodki deser – bez cukru, bez mleka, bez mąki, bez pieczenia
Postanowiłam podzielić się z Wami przepysznym deserem z bananów. Deser składa się z dwóch warstw, ale może być też trzecia, którą też tu podam. Ja zrobiłam z dwóch warstw, a ta trzecia przyszła mi na myśl, jak deser został już zjedzony.
Apetyt na słodkie
Ostatnio ciągle mam apetyt na słodkie. Przepis, który dziś prezentuję stworzyłam sama inspirując się innymi pysznymi torcikami. W witariańskich ciastach królują orzechy, a ja miałam ochotę na coś lżejszego. I powstała oto taka receptura:
Warstwa I
Duża dojrzała gruszka, duży dojrzały banan, 10-12 sztuk wypestkowanych daktyli, 1 szklanka nerkowców, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego tłoczonego na zimno (tylko taki nadaje się do jedzenia).
Daktyle i nerkowce moczymy w wodzie około 4 godzin. Następnie wszystko blendujemy na mniej lub bardziej gładką masę. Proponuję wypróbować obie wersje, ponieważ któraś może Wam bardziej smakować. Masę wykładamy do małej tortownicy lub półmiska wyłożonego przezroczystą folią spożywczą. Folia jest po to, aby łatwo można było wyjąć bananowca z półmiska. Po rozsmarowaniu wkładamy do zamrażalnika. Masę można również podzielić do pucharków lub dużych kielichów i podawać w formie deserów ( w tej wersji do zamrażalnika nie musimy wstawiać). Teraz zabieramy się za warstwę II
Warstwa II
4 banany, sok z pół cytryny, 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego tłoczonego na zimno, 2 kiwi
Banany, sok z cytryny i olej kokosowy blendujemy i wylewamy na I warstwę. Kiwi kroimy w kosteczkę i wrzucamy do zmiksowanych bananów. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum na 4 godziny. Następnie dekorujemy owocami jakimi chcemy. Możemy również udekorować czekoladowym kremem lub zrobić z niego warstwę III
Warstwa III
1 dojrzały banan, 1 dojrzałe awokado, 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy, 2 łyżki surowego kakao
Wszystko blendujemy i wstawiamy do zamrażalki na 20 minut.
Tą czekoladkę robię często do różnych deserów, jest pyszna nawet do samych owoców i śmiało zastępuje słodycze.
Dzielę się tym przepisem, gdyż jest łatwy i szybki, słodki i zdrowy oraz nieziemsko pyszny.
Daktyle, nerkowce, olej kokosowy, syrop klonowy i surowe kakao w najlepszej jakości dostaniecie w sklepie internetowym, w którym ja robię zakupy: www.sokiwyciskane.pl i na hasło: Wiosna otrzymacie 8% upustu na wszystkie produkty z tego sklepu.
S M A C Z N E G O !!!
Dziękuję Ci, że doczytałeś do końca. Będę wdzięczna za udostępnienie oraz każdy komentarz, który po sobie zostawisz. Bądźmy w kontakcie Ewa 🙂
Wygląda pysznie!
Dziękuję 🙂
Świetny pomysł. Na pewno wypróbuję przepis. Dzięki Ewa ?❤️
Bardzo proszę i polecam 🙂
Ewuś przepis brzmi przepysznie, napewno spróbuję zrobić. Buziaki ? i dziękuję
Bardzo proszę i polecam 🙂
Jestem strasznym łasuchem i już jak czytam przepis to cieknie mi ślinka. Dziękuję bardzo za pomysł na zdrowszy deser. Jutro zrobię potrzebne zakupy i poproszę żonę aby zrobiła dla nas ten smakołych na niedzielę